Avustralya'da yaşam · Life in Australia

Nasıl geldim? – 1

Aslında bu belki de en önemli ve en yararlı yazı -dizisi :-0 -olacakken neden bu kadar geçe bıraktım bilemiyorum. Neden geldiğimi anlatıp nasıl geldiğimi anlatmamak biraz komik olmuş 🙂 Bu ilk bölümde nasıl geldiğimden çok nasıl GELEMEDİĞİMİ anlatıcam 🙂 Olayın biraz hikaye kısmı ama benim hayatımda en sevdiğim bölümlerden 🙂 Hakkatten nasıl geldiğimi anlatan, vizeye başvurma yollarını gösteren yazı ikincisi. Çok uzun tutmak istemedim. Hem haftaya da yayımlayacak birşeyler oluyor böylelikle 🙂

Serüvenimi yakından takip eden arkadaşlarım haricinde hemen hemen herkes bu soruyu sordu. Nasıl gittin? İş bulup mu gittin?  Tatile mi gidiyorsun? gibi bir sürü soru.

Avustralya’ya gelmeye bundan 2buçuk sene önce falan karar verdim. İlk başta nasıl geleceğimi araştırmaya başladım. Karışıma bir sürü vize çıktı. Hepsi birbirinden karışıktı. Israrcı bir şekilde araştırmaya devam ettim. İş bulup gitmem çok zordu. Hele 1 sene tecrübeli bir yazılımcı için. Okumayan varsa burada anlattım neden zor olduğunu. O yüzden iş vizelerini eledim. Öğrenci vizeleri ilk başta akla yatkın geliyor ama o kadar pahalılar ki! 2 senelik bir eğitim süresi size 120bin TL gibi bir rakama mal olabilir. Eğitim ücreti olarak yıllık 10,000 dolarlık bir şeyler buldunuz diyelim. Program 2 yıllıksa 20,ooo dolar eğitim ücreti. Buna ek olarak aylık ortalama 1500 dolarlık bir geçim maliyetini de hesaba katarsak; $20,000 + $1500 *12(ay)*2(yıl) = $56,000 o da yaklaşık 120,000 TL ve bu parayı vize başvurunuzu yaparken göstermek zorundasınız. Hani orda okurken çalışırım yöntemini çok güvenli bulmuyorlar. Velhasıl öğrenci vizesi de zor iş. Sonra araştırmalara devam edince daha farklı şeyler buldum. Avustralya kalifiye göçmen alım oranı yüksek bir ülke olduğu için, size ülkeye gelmeniz için fırsatlar tanıyor. Yani birbirinden çeşitli vizeler var. Bunlarla geçici olarak ülkeye geliyorsunuz burada yaşıyorsunuz, çalışıyorsunuz, okuyorsunuz hem ülkeye katkıda bulunuyorsunuz hem  de bu süre içinde kalıcı oturma iznine doğru giden imkanlar sunuyor size Avustralya. Kalıcı oturma izni nedir, nasıl alınır ile ilgili yazıyı daha sonra yazıp buraya link vereceğim. Daha ben alamadım, alınca yazarım 🙂

Velhasıl ilk bulduğum vize şuydu;

https://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/476-

Yeni mezun mühendis vizesi. İlk bakışta uygun gibi görünüyordum. Çünkü kriterler;

Son 2 sene içerisinde Avustralya tarafından tanınan üniversitelerin mühendislik bölümlerinden lisans ya da yüksek lisans derecesiyle mezun olmuş olmanız,

IELTS’ten yeterli puanı almış olmanız gibi kriterler vardı.

Vizenin sayfasını açarsanız Recognised Ins. adlı bir başlık var. Orada Türkiye yok. Ama ABET standardı gibi şeyler duymuşsunuzdur. Eğer mezun olduğunuz bölüm mezun olduğunuz yıllarda ABET standartlarını karşılıyorsa vize için uygun aday sayılabilirsiniz. Bu durum ben bu vizeyi araştırırken farklıydı. Direkt okul isimleri vardı. ITU de listedeydi neyse ki!

Vizeye uygun olduğumu anladığımda tek yapmam gereken IELTS’ı almaktı. General IELTS’in her bölümünden 6 almam gerekiyordu. 2013 Ağustos ayında çalışmaya başladım. 2014 Mayıs ayına kadar bu süre devam etti 🙂 Bu süre içerisinde toplam 4 kez IELTS’e girdim 🙂 Her bölümden 6’yı aldım, evet ama ne yazık ki tek seferde alamadım 🙂 Bir tanesine giriyorum Reading 5.5 geliyor; diğerine giriyorum reading yükseliyor writing bu sefer 5.5 geliyor. 5.5’un altına inmedim ama 6’yı da bi’ yakalayamadım tek seferde 🙂 Şimdi Avustralya’da böyle güneşli bir sabahta kahvem elimde bloğa bu durumu yazarken gülen yüzler koymak kolay tabi 😀 Ama cidden zor zamanlardı. Çok yakından bilenler var. Cumartesi sabah kahvaltılarında ağladığımı bilirim bu sınav için 😀 Üst üste başarısızlıkla karşılaşıyorsunuz. Deniyorsunuz olmuyor. Başka bir yönteme başvuruyorsunuz yine olmuyor.  Bir noktadan sonra umudumu bile yitirmeye başlamıştım. Avustralya’ya gitme değil sınavı geçme umudu. Bir şekilde buraya geleceğimi biliyordum. Çünkü çok sevgili bir arkadaşım bana “Bu kadar istemenin önünde hiçbir şey duramaz demişti.” Nasıl olduğu çok önemli değil. Mülteci geyiği bile yapmışlığım vardır 😀

Yıllar önce bir kitap okumuştum. Kırmızı Bisiklet. Oradan bir sözü hiç unutmuyorum. “Özgürlük, aradığın yerde olmayabilir, ama kalkıştığın yolculuk, seni özgürleştirebilir”. Yani daha Avustralya vize başvurusuna dair herhangi bir şey yapmamışken şu IELTS denen merete hazırlanırken bile çok şey oldu. İngilizce ile daha fazla haşır neşir olmam ve sınavlara verdiğim yaklaşık 2000 TL’nin sayesinde kazandığım paranın daha değerli olduğunu öğrenmem dışında tabi 🙂

Daha önce de yazmıştım. Benim için büyük bir başarısızlık örneğiydi bu. Başarısız olmayı ve kaybetmeyi öğredim. Başarısız olduğum durumda ne yapmam gerektiğini öğrendim. Ne yapmamam gerektiğini öğrendim. Stresle ilk başlarda nasıl da başa çıkamadığımı farkettim. Hayatımda büyük bir problemle uğraşırken, diğer tüm şeyleri nasıl da önemsemediğimi farkettim. Buna sağlığım da dahil. Yani ben olayı biraz fazla büyüttüm bunun da farkındaydım ama işte yürekten isteyince biraz sapıtıyor benim mekanızma.

Neyse, başka ne öğrendim? Gerçekten önemli olan şeyin önce istemek, sonra da harekete geçmek olduğunu öğrendim. Bi’ de bu sınavlara gidip gelirken arkadaş edinmek güzeldi 🙂 Her sınavdan bir arkadaşım var 🙂

Bu süreç benim hayatımda önemli bir süreçti ama kelimeye dökebildiklerim bu kadar. Daha fazla kitap okumam gerek sanırım.

Sonra ne oldu? Ben vizeye başvuramadım. Çünkü 2012 Haziran’da mezun olmuştum ve zaman tam da 2014 Haziran’dı. Yani mezun olalı 2 sene geçmişti.

Bu sınav mevzusu ile birlikte birleşen çeşitli birkaç sebepten dolayı Avustralya mevzusunu biraz askıya alma kararı aldık.

IELTS’e çalıştığım süre içerisinde doğru düzgün kod yazmadım, kitap okumadım, spor yapmadım. Neden? Çünkü bütün enerjimi sınava veriyordum. Bu, asla yapmamam gerekenler listesine girdi bile. Zamanımı ya IELTS çalışarak ya da IELTS için endişelenerek geçiriyordum 🙂 Bunların şimdi komik geliyor olması hoşuma gidiyor aslında, zamanla büyüyor insan.

Benim yaşıtlarımın çoğunun üniversite mezuniyeti 2 seneyi geçti ama eğer aranızda yüksek lisansı yeni bitiren varsa (2 sene içinde) ve IELTS’ı alabilirse bu vizeye başvurabilir. Bu vize size ülkede 1.5 sene kalma hakkı veriyor. İster gelir 1.5 sene çalışıp, takılıp zaman geçirirsiniz ya da yok ben dönmek istemiyorum derseniz, yine aynı şeyleri yaparken oturma iznine doğru giden yola girebilirsiniz. Her türlü konuda yardım ederim.

Bu arada ne oldu?

Geçen sene  Australia Immigration Departmanı IELTS koşulunu değiştirdi. Her bölümden 5 almanız artık yeterli 🙂

Olsun. Canları sağolsun. Ben bi’ şekilde geldim ya 🙂

Sevgiler.

Advertisements

5 thoughts on “Nasıl geldim? – 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s